vrijdag 10 september 2010

BUBASTIS 1






Bubastis was de hoofdstad van de 18de nome van Neder-Egypte. De Oudegyptische naam is Per-Bastet, waarvan ook de huidige naam Tell Basta is afgeleid. Het ligt ten zuidoosten van Zagazig. Op de foto zie je Bastet die richting Tempel kijkt.




In deze stad werd de godin Bastet in haar tempel vereerd. De restanten van deze tempel werden in 1887-1889 opgegraven door de archeoloog Édouard Naville. De plaats wordt ook door Herodotus beschreven (Boek II. 59-60). In de omgeving werden duizenden gemummificeerde katten, een dierlijke verschijning van Bastet, gevonden.




Bubastis werd waarschijnlijk een koninklijke verblijfplaats onder Sjosjenq I, de eerste koning van de 22e Dynastie van Egypte. Ook de volgende koningen van deze dynastie, waaronder Osorkon I en Osorkon II, bouwden hier.





Als je het complex binnenkomt is het eerste waar je oog op valt een enorm beeld van Merytamun, dochter van Ramses II, hoewel er ook gezegd wordt dat het Koningin Teye is ( neig zelf ook die kant op)





































De Tempel zelf lijkt wel ontploft overal liggen brokstukken, maar een paradijs om doorheen te lopen en alle (nou ja allemaal, dat kost wel een paar dagen) stukken te bekijken, reliefs all over the place !!

























































































































Bubastis is vanuit Cairo goed te bezoeken voor 1 dag met een Taxi !!



















Geen opmerkingen:

Een reactie posten