Een Blog over de bekende en minder bekende plekken in de Tempels en site's in Egypte.
maandag 23 februari 2009
OPET TEMPEL
Naast de Tempel van Khonsu, staat de Opet Tempel uit de Grieks-Romeinse Tijd. Wat vorm betreft wijkt de Tempel nogal af van andere Tempels. Hij werd oa. gebouwd door Ptolemeus III en verder een poort van Nectanebo I, de namen van Ptolemeus II en III, een vestibule van Ptolemeus XII, een anonieme Pyloon een Hof en aan de buitenkant heeft Keizer Augustus verfraaingen aan laten brengen.
Op het moment is de Tempel in restauratie, wat gezien de staat ervan wel een tijd kan duren. Binnen zijn de reliefs zwart geblakerd en ook de duiven en vleermuizen hebben hun sporen door de eeuwen heen achter gelaten. Maar van horen zeggen zijn de reliefs nog in goede staat onder al het vuil.
De oudste Tempel van Opet kwam waarschijnlijk tot stand onder Farao Toetmoses III.
De plaats waarop hij staat is was/is Heilig, omdat deze hoger ligt dan de omgeving en men zag er de Oerheuvel in die uit de Oerwateren was opgerezen.
Er zijn ook ondergronse Crypte's in de Temel. Eerts dacht men dat er in de Crypte's geen afbeeldingen waren, maar die zijn er wel degelijk. De Egyptoloog Traunecker is in de Cryptes afgedaald, waar hij op dikke lagen roet en vleermuismest stuitte en heeft de Reliefs tevoorschijn gehaald. Voor hem had niemand nog zich in de Cryptes durven wagen !!
Op de achtergrond de Poort van Ptolemeus III Euergetes.
Opet (Ipy-Ipet) is de Nijlpaard Godin ze werd oa vereerd als hulp bij bevallingen. Vanwege haar magische krachten. Haar naam werdt al genoemd in de Piramide Tijd. Ook wordt ze gezien als de Moeder van Osiris in Nijlpaard vorm.
De ingang van de Tempel is in aan de achterkant, binnen is een Bark kapel en een Hypostil zaal.
Aan de bovenkant van de pilaren is Hathor te zien
De buitenkant van de Tempel is rijkelijk voorzien van reliefs en veel nog in een zeer goede staat.
Deze deur (gezien vanuit de Khonsu Tempel) geeft toegang tot de Osiris Kapel. Prachtige relief en de naam van Keizer Augustus in de Cartouches. Aan het einde van de muur staan de Nome's (provincies) van Egypte vermeld.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten