zaterdag 21 februari 2009

KARNAK TEMPEL COMPLEX

PTAH TEMPEL

Veel mensen die het Tempel Complex van Karnak bezoeken, komen niet verder dan de voor de toerist gebaande paden. Hier een overzicht van de minder bekende plekken in de Tempel.

De Ptah Tempel:


Te vinden aan de noordzijde naast het Montu Complex is de Tempel van Ptah te vinden.
Toetmoses III is begonnen met de bouw, van hem vindt je in het binnenste van de Tempel diverse reliefs:Cartouche van Toetmoses III

Djehutymose- Troonnaam

Menkhepera- Geboortenaam
-->


2 kamers in de Tempel zijn gewijd aan Ptah en een kamer aan Sekhmet, haar beeld staat er nog en is gelukkig helemaal compleet. Helaas is het beeld van Ptah onthoofd, hopelijk wordt het hoofd nog eens ergens opgedoken in bv. een Museum of prive collectie !!Door een opening in het dak van Sekhmet's kapel, valt er licht over haar heen, wat een mysterieuze sfeer geeft.

Later is de Tempel door diverse Farao's uit latere tijden opgeknapt en uitgebreid oa. Shabaka een Nubische Farao heeft de Tempel gerestaure erd, Ptolemeische en Romeinse heersers hebben de Tempel uitgebreid. En overal zijn nog prachtige reliefs te vinden.De tempel heeft 5 poorten met afbeeldingen van farao's met de kronen van Boven en beneden Egypte. De poorten zijn van verschillende data dus niet tegelijk gebouwd.


De personen van rechts naar links zijn: Amenhotep, zoon van Hapoe, Imhotep, Hathor en Harsomtus.1 opmerking:

 1. Hallo Nofret,

  Via deze weg een reactie. Je hebt hier fraaie informatie staan.
  Ik krijg geen toegang meer tot ons forum. Weet jij hier meer van.

  groet, Johanotep
  jpboonstra@yahoo.com

  BeantwoordenVerwijderen