zondag 22 februari 2009

OSIRIS KAPEL






Vlak naast de poort naar het Aton gebied, staat een zo op het eerste gezicht een onooglijk Tempeltje.Dit is een kleine Tempel gewijd aan Osiris Heka-Djet (Heerser van de Eeuwigheid).
In "The Complete Temples of Ancient Egyp" staat dat de Tempel uit de regering van Oserkon IV, de laatste Farao van de 22e Dynastie dateerd. Nubische Farao's hebben ook een aandeel in de Tempel.


De tempel bestaat (bestond) uit een kleine ommuring met een poort en een kleine binnenplaats met kolommen en dan de Tempel zelf.
Aan de voorkant links naast de entree staan Cartouches van een Nubische Koning en aan zijn Horusnaam is te zien dat het hier om Shabaka gaat.




In de Tempel zelf zijn afbeeldingen te zien, die waarschijnlijk Shepenwepet voorstellen, de dochter van Osorkon III, 23e Dynastie. Verder zien we Amenirdis, dochter van een Nubische Koning. Haar titels staan boven de Cartouches en beschrijft dat ze een Heilige Vrouwe van Amun is.

De tekst zegt oa.:
De goddelijke vrouw, Amenirdis, met leven begiftigd, heeft Hek-Djet als gedenkteken voor haar vader Osiris gemaakt.


Het Tempeltje is vooral bekend om zijn 7 Osiriaanse Deuren.
Voor velen nog steeds heilig.

Hieronder een willekeurige collectie van de diverse reliefs hierop is goed de slechte staat te zien waarin ze verkeren, veel zijn al helemaal aan het afbrokkelen :














Al met al is hier nog veel interessants te vinden, helaas heeft het Tempeltje veel te lijden gehad van het hoge water en komt het zout uit de muren en de reliefs al flink hebben aangetast.
In oktober 2008 was de Tempel gesloten wegens restauratie, wat heellll hard nodig was. Hopelijk kan er nog wat gered worden van de reliefs.



Voor grotere afbeeldingen, op de foto's klikken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten